Το πλοίο «ΙΟΝΙΣ» που θα συνδέει Γύθειο και Κύθηρα με Πειραιά και Κρήτη (ΦΩΤΟ)

Τα kithiraikanea επισκέφθηκαν στο ναυπηγείο “Χαλκίτη” στο Πέραμα το πλοίο “ΙΟΝΙΣ” και παρακολουθήσαμε μέρος της προετοιμασίας του πλοίου για την δρομολόγηση του στην Γραμμή Περαιάς-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσσαμος-Γύθειο.

Στο πλοίο μας υποδέχθηκαν οι πλοιοκτήτες της ΑΒΛΕΜΩΝΑΣ Ν.Ε. οι κ.κ. Τουρλουμούσης και Τσαϊλάς και μας ξενάγησαν στις εκτελούμενες εργασίες.

Εργασίες γίνονται σε όλα τα επίπεδα του πλοίου, όπως στο μηχανοστάσιο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη γενική εξάρμωση των μηχανών του πλοίου και αντικατάσταση των απαραίτητων ανταλλακτικών των μηχανών, καθαρισμός και συντήρηση των δεξαμενών έρματος και των πλευρικών κενών δεξαμενών, διαμόρφωση και αναβάθμιση χώρων επιβατών, προσθήκη αριθμού καμπίνων με το σύνολο να φθάνει τις 18, διαμόρφωση χώρων διαμονής πληρώματος, χρωματισμοί, εσωτερικοί και εξωτερικοί, και αρκετές ακόμη εργασίες αναβάθμισης και συντήρησης του πλοίου.

Σύμφωνα με τον όγκο των προς αποπεράτωση εργασιών προβλέπεται από τους πλοιοκτήτες να υπάρξει ολοκλήρωση τους το πρώτο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να είναι ετοιμο και να έχει ξεκινήσει τα ταξίδια του πριν από την εορτή της Παναγίας στις 24 Σεπτεμβρίου.

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι ακόμη δεν έχει δοθεί τελική απάντηση από το ΥΕΝ σχετικά με το αίτημα των πλοιοκτητών για ελαφρά μείωση της επιβεβλημένης σύνθεσης του πληρώματος λόγω εκτέλεσης ημερήσιων πλόων, αλλά οι πλοιοκτήτες είναι αποφασισμένοι οπωσδήποτε να δρομολογήσουν το πλοίο ελπίζοντας ότι θα υπάρξει μία λογική κατανόηση από το αρμόδιο υπουργείο και να μην επαναπαύεται η αρμόδια υπηρεσία στην νιρβάνα και στις ανομολόγητες πιέσεις που δέχεται από τα γνωστά κέντρα της οπισθοδρόμησης.

Το “ΙΟΝΙΣ” είναι ένα πλοίο φτιαγμένο από ελληνικά χέρια τη χρυσή εποχή για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, τη δεκαετία του ’70. Και ελπίζουμε να κάνει ένα ακόμα όμορφο και σωστό ξεκίνημα στην πολύπαθη αυτή γραμμή των Κυθήρων.

Η Γέφυρα του πλοίου εντυπωσιάζει ευχάριστα με το μεγάλο ξύλινο τιμόνι και το δεύτερο χειριστήριο που βρίσκεται μπροστά από την κεντρική κονσόλα. Για την εποχή που ναυπηγήθηκε το ΙΟΝΙΣ και μάλιστα από άξια ελληνικά χέρια, η Γέφυρα του πλοίου είναι πλήρως εξοπλισμένη, καθώς διέθετε και διαθέτει κάθε όργανο και βοήθημα για ασφαλή ναυσιπλοϊα. Με λίγα λόγια το πλοίο ήταν ιδιαίτερα προσεγμένο από την κατασκευή του και παρέμεινε σε άψογη κατάσταση μιας και ευτύχισε να βρεθεί σε μια οικογενειακή εταιρία που το εκτίμησε και το αγάπησε πολύ, με τις σωστές και ιδιαίτερα δαπανηρές μετασκευές και ανακαινίσεις που πραγματοποίησε κατά καιρούς.

Η μεγάλη αξιοπιστία των συστημάτων που διαθέτει το ΙΟΝΙΣ, σε συνδυασμό με την άψογη συντήρηση που γίνεται, δεν πρόδωσαν ποτέ το σκάφος και έτσι ακόμη και σήμερα δεν έχει να ζηλέψει κάτι σε σχέση με τα σύγχρονα πλοία.

Βαπόρι ιδιαίτερα άνετο για τον επιβάτη και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους

Ανεβαίνοντας από τις σκάλες των επιβατών στο κύριο deck 4, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι κοινόχρηστοι εσωτερικοί χώροι του πλοίου, βρισκόμαστε στο μεγάλο πρυμνιό σαλόνι με το μεγάλο κυκλικό bar. Αρκετά είδη καφέ, ροφήματα και άλλα σνακ προσφέρει το μεγάλο bar καθώς και περιοδικά, εφημερίδες και είδη δώρων.

Τραπεζοκαθίσματα γεμίζουν το ήμισυ του χώρου, ενώ τον υπόλοιπο χώρο συμπληρώνουν αναπαυτικοί καναπέδες. Στους τοίχους μεγάλες φωτογραφίες από τον Πειραιά, την Αίγινα αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας, κοσμούν με τα φωτεινά τους χρώματα τους χώρους, ενώ στις οροφές υπάρχουν αρκετές επίπεδες τηλεοράσεις, κάτι που συναντάμε συχνά σε ταχύπλοα.

Τα εξωτερικά καταστρώματα με τις υπέροχες περατζάδες και τις ξεχωριστές βεράντες συνθέτουν ένα ιδιαίτερα καραβολατρικό βαπόρι, ενώ το πλωριό μπαλκόνι αποτελεί το μεγάλου “ατού” του ΙΟΝΙΣ και συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τη συνολική εικόνα ενός κλασικού, καραβολατρικού πλοίου.

Το θερινό/χειμερινό πρωτόκολλο επιβατών του ΙΟΝΙΣ ανέρχεται στους 799 επιβάτες. Οι χώροι του γκαράζ του πλοίου διαθέτουν 180 lanes meters και μπορούν να χωρέσουν συνολικά 170 ΙΧ οχήματα. Αποτελούνται από το κυρίως γκαράζ, ένα υπόγειο και μία ράμπα με 5 πατάρια. Αναλόγως με τον αριθμό των φορτηγών οχημάτων που θα φορτωθούν, αλλάζει και ο αριθμός των ΙΧ οχημάτων στο κυρίως γκαράζ.

Το μήκος του πλοίου είναι 97,20 μ, το πλάτος 17,40 και το βύθισμα 4,40.

Το πλοίο είναι κατηγορίας B’ και τηρεί τη συνθήκη της Στοκχόλμης.

Διαθέτει δύο MES – LSA (γλύστρες) χωρητικότητας 450 ατόμων το καθένα και ένα FRB.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι το ΙΟΝΙΣ ξεκίνησε να ναυπηγείται το 1968 για λογαριασμό του κ. Δημήτρη Κάπαρη από τη Ζάκυνθο με στόχο να δρομολογηθεί στη γραμμή Κυλλήνη – Ζάκυνθος. Όμως, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπισε η ζακυνθινή οικογένεια το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε σύντομα και το πλοίο τελικά ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1977. Προηγουμένως, όμως, αγοράστηκε από τον ιθακήσιο κ. Νίκο Βλασσόπουλο (ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ Α.Ε.) που έβλεπε την κίνηση στην Κεφαλονιά να αυξάνεται σημαντικά και ο οποίος στη συνέχεια το δρομολόγησε στη γραμμή Πάτρα – Σάμη – Βαθύ, κόντρα στα νεότευκτα ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ (του Στρίντζη) και ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ (ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ – Ν.Ε.Κ.Ι.) που εκτελούσαν δρομολόγια στην άγονη γραμμή Πάτρα-Σάμη-Βαθύ-Παξοί-Κέρκυρα.

Το ΙΟΝΙΣ δηλαδή τελικά ναυπηγήθηκε το 1977 στα ναυπηγεία Σάββα στην Ελευσίνα. Έχει χωρητικότητα 2.963gt (888 dwt), μήκος 96,3 μέτρα, πλάτος 15,02 μέτρα και βύθισμα 4,10 μέτρα. Μεταφέρει 1.031 επιβάτες και 180 Ι.Χ.. Εξοπλίζεται με 2 κύριες 6κύλινδρες μηχανές Stork Wartsila συνολικής ιπποδύναμης 8.000 B.H.P. και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 18,5 κόμβων.

Στόχος της νέας πλοιοκτήτριας εταιρείας, αφού προηγουμένως ολοκληρωθούν και εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και επισκευών, είναι η αξιόπιστη εξυπηρέτηση της εν λόγω γραμμής, με όρους συνέπειας και σταθερότητας. Στόχος, που θα κληθεί να επιτύχει ένα πλοίο “σύμβολο” της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Σε κάθε περίπτωση, κόντρα στις διαχρονικές προκλήσεις, το ΙΟΝΙΣ εξακολουθεί και παραμένει ένα υποδειγματικό ποστάλι. Πρωτοποριακό, που ανανεώνεται σημαντικά, ενώ κάθε φορά που καλείται να αναλάβει μια νέα αποστολή μπορεί και αναμετράται στα ίσα με τον ανταγωνισμό, προσφέροντας στους επιβάτες ασφάλεια, ποιότητα και το κυριότερο ναυτικά ταξίδια.

Πηγή: kithiraikanea.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *