Κτήμα Παπακωνσταντή | Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα Στο Σκουτάρι Λακωνίας

Το Μανιάτικο Λάδι

Το μανιάτικο ελαιόλαδο φημίζεται ως ένα από τα ποιοτικότερα έλαια όλης της Ελλάδας.
Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό αναλύονται ακολούθως…..

Ο «Σκιγιάτης» και ο «Βρωμαλήτης» δεν είναι βρισιές στη Μάνη. Είναι απλώς ο Οκτώβρης και ο Νοέμβρης, μήνες κατά τους οποίους οι Μανιάτες, εδώ και εκατοντάδες χρόνια μαζεύουν την ελιά και παράγουν μια από τις καλύτερες ποικιλίες λαδιού στον κόσμο. Οι Μανιάτες στην ελιά δείχνουν αληθινή αγάπη και σεβασμό, καθώς αποτελεί το κυριότερο τοπικό προϊόν της περιοχής τους. «Το Σκιγιάτη σκιζ’ όργωνε και το Βρωμαλήτη σπέρνε» λένε όλοι τους με μια φωνή και ξεκινούν τις εργασίες παραγωγής με το δικό τους ιδιαίτερο, παραδοσιακό τρόπο.

Στη Μάνη προσέχουν τις ελιές και ποτέ δεν τις «ραβδίζουν» γιατί είναι λεπτές και μικρόσωμες και το ράβδισμα τις πληγώνει. Τις μαζεύουν λοιπόν με τα χέρια όπως κάνουν στην Προβηγκία και τη Νότια Ισπανία, γεγονός που συμβάλει κι αυτό με τη σειρά του στη δημιουργία και καταξίωση του λαδιού ως ένα εξαιρετικής ποιότητας, γνωστό στα πέρατα του κόσμου.

Σημαντική ωστόσο λεπτομέρεια είναι και η ένταση και δυναμική της βιολογικής καλλιέργειας στην περιοχή. Στα πλαίσια έτσι της ζήτησης αγνών προϊόντων διατροφής, από τη δεκαετία του ’80 στη Μάνη ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες βιολογικής καλλιέργειας σε σκοπό την παραγωγή βιολογικού ελαιόλαδου.

Το βιολογικό πρόγραμμα της Μάνης, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και πιο οργανωμένα όλης της Ευρώπης και στα πλαίσιά του, συστεγάζονται περισσότεροι από 200 παραγωγοί της Μεσσηνιακής και Λακωνικής γης.

Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειάς της, η διαδικασία γίνεται με παραδοσιακούς τρόπους, χωρίς συνθετικά λιπάσματα και χημικά φυτοφάρμακα, κάτι που σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και τις ολοένα και πιο εξελισσόμενες γνώσεις των αγροτών πάνω στην οικολογία και τις εξελίξεις της ελιάς, οδηγούν σε μια εγγύηση Ολικής Ποιότητας του παραγόμενου λαδιού.

Πηγή: tresorhotels.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *