Αθάνατες παραδοσιακές μανιάτικες γεύσεις

Το χοιρινό κρέας σε όλες του τις μορφές ( γουρουνοπούλα, λουκάνικο, παστό ) είναι το πιάτο που εμφανίζεται στα μενού των περισσότερων εστιατορίων στον Νομό Λακωνίας. Αναζητήστε επίσης τα χειροποίητα ζυμαρικά, που συνοδεύονται από ντόπια μυζήθρα, και τα άγρια χόρτα ( αμυγδαλήθρες, αγριοσπάνακο, σκατζίκια κ.ά. ), που τρώγονται βραστά, τσιγαριστά ή σε πίτες.

Το σύγκλινο ( χοιρινό παστό, που καπνίζεται και ύστερα βράζεται με πορτοκάλι )
Τα παλιά χρόνια στην Μάνη, πριν τα Χριστούγεννα, σφάζανε τα χοιρινά, πάστωναν το κρέας τους και το κάπνιζαν με ξύλα και αρωματικά φυτά στα τζάκια ή σε αυτοσχέδια καπνιστήρια στις αυλές των σπιτιών. Στη συνέχεια βράζανε το παστό στα χαρανιά (καζάνια) με κρασί, πορτοκάλια και μπαχαρικά. Το συντηρούσαν όλο το χρόνο μέσα σε λαήνια (μεγάλες πήλινες στάμνες) μέσα σε ελαιόλαδο, για να περάσουν μ’ αυτό τον μεγάλο χειμώνα που ακολουθούσε. Με μόνο μέσο διατήρησης το παρθένο ελαιόλαδο ή την γλίνα (το λίπος του χοίρου), το σύγκλινο ήταν μια εξαιρετική τροφή απίθανης γεύσης… Σκέτο, κρύο ή ζεσταμένο, σαν μεζές για κρασί ή ούζο, σε ομελέτες, όσπρια, σάλτσες ζυμαρικών, τραχανά ή χυλοπίτες. Ο χειμώνας στην Μάνη τα παλιά χρόνια ήταν πεντανόστιμος!

Τα λαλάγγια ( λωρίδες ζύμης διπλωμένες σαν σαλιγκάρι και τηγανισμένες )

Ο καγιανάς ( αβγά τηγανισμένα με ντομάτα και τυρί )
Ο Λακωνικός καγιανάς δεν είναι τίποτα άλλο από την γνωστή συνταγή, με ντομάτες και αυγά, η διαφορά είναι ότι στην Λακωνία οποιοδήποτε φαγητό φτιάχνεται στο τηγάνι και προσθέτουν αυγά το ονομάζουν καγιανά!
Μια αγαπημένη, καλοκαιρινή, οικονομική, εύκολη συνταγή και αν διαθέτετε παστό ή λουκάνικα Λακωνίας προσθέστε για επιπλέον νοστιμιά!

Τα τσιγαρολάχανα ( αρωματικά άγρια χόρτα τσιγαρισμένα με κρεμμύδι, πελτέ, λάδι, αλάτι και πιπέρι )